Rugbrød med Solgryn

 

Ingredienser
3½ dl kogende vand
200 knækkede rugkerner
100 g. græskarkerner
30 g. gær
3½ dl kærnemælk
50 g. mørkt sirup
12 g. salt
150 g. speltmel
100 g. Solgryn (gem 25 g. til pynt)
400 g. rugmel

 

Fremgangsmåde
Først koges vandet og hældes over rug- og græskarkerner i en skål. Lad det stå i blød 1 time.  Opløs herefter gær i kærnemælken i en stor skål. Tilsæt sirup og salt og rør sammen. Kom da kornblandingen i sammen med speltmel, Solgryn og rugmel. Ælt det sammen, eventuelt i røremaskine i ca. 15 minutter.

Smør 1 stor rugbrødsform, fordel dejen i den og glat toppen med en grydeske eller fyld den i små forme. Drys de sidste 25 g. Solgryn på og tryk dem let fast.
Lad rugbrødet hæve i ca. 3 timer ved stuetemperatur. Når dejen er ved at nærme sig kanten af formen, sættes den i midten af en forvarmet ovn på 250 grader med en bradepande i bunden.
Hæld da 2 dl vand i bradepanden og sluk ovnen i 5 minutter.
Tænd igen ovnen på 190 grader og bag brødet i ca. 1 time og 20 minutter.
Tag brødet ud af formen, bank det i bunden, og hvis det lyder hult, er det færdigt.
Læg det så over på en rist med et fugtigt viskestykke omkring og lad det køle af. Vent med at skære det, indtil det er helt koldt (afkøling ca. 2-3 timer)