God og sund morgenmad

Dét der kendetegner OTA Solgryn er den gule sol, med de rød-hvide farver, som er blevet et ikon for en god og sund morgenmad. Solgrynene er kendt på tværs af generationerne. Der har igennem årene været skiftende talsmænd, reklamefilm og figurer, som har viderebragt OTA Solgryns sunde budskab. I 40’erne var det kendte sportsfolk, der var talsmand for OTA Solgryn. De der husker, eller har fået fortalt om 50’erne, husker den stærke og elskelige Professor Vitalius, der kunne klare alt, udelukkende fordi han spiste ”en stor portion OTA Solgryn med mælk hver dag”.

1898

OTA’s Havremølle var den første der fremstillede danske havregryn. Solgrynene havde navnet AVENA og lå i Maribo. Solgrynene blev lavet på en gammel vindmølle ved navn Havremøllen. Der var et lokomobil, der sørgede for drivkraften når vinden svigtede møllen. Forinden produceringen af disse solgryn havde danskerne kun spist havregryn fra Skotland og Amerika. Da Havremøllen blev købt var der utrolig mange fordomme og vanskeligheder, som der skulle kæmpes imod. Havregryn var et ukendt næringsmiddel og hvis befolkningen skulle spise det, skulle det være blevet tilberedt som havregrød af enten skotske eller amerikanske havregryn. Det blev dog anerkendt af læger, som et sundt produkt og den danske befolkning tog imod det.

1913

Havremøllen brændte! Derfor måtte man finde et andet sted, at forsætte produktionen. Man valgte at flytte produktionen til Nakskov, hvor fabrikken lå direkte nede ved havnekajen, hvilket gjorde det let at  modtage havren, der skulle laves om til lækre solgryn.

1915

Navnet AVENA betyder havre på latin, og da man ikke kan have eneret på et latinsk ord, måtte man finde på et nyt navn. Det gjorde man via en landsdækkende konkurrence, hvor kun kvinder havde stemmeret. Vinderen blev en kvinde ved navn Alma, som hvert år ville få 200 kr. som tak. Hun foreslog Navnet OTA, som kommer fra det engelske ord for havre: OAT.

1919

Efter møllen i Maribo brændte, blev en ny mølle bygget i Nakskov og taget i brug.

1924 – 1942

I disse år blev der, sammen med solgrynene, sendt samle mærker med i ud pakkerne. De små samle mærker skulle man bruge, for at få små historiebøger. Disse små historiebøger gik under navnet OTA-bøgerne, som gav børnene et indblik i Danmarks- og verdenshistorien. Det var ikke muligt at købe bøgerne – man skulle købe OTA Solgryn, for at få dem.

1930

Var året, hvor OTA blev opkøbt af The Quaker Oats Company.

1933

Selve OTA har frem til nu ikke været et varemærke, men bliver her lanceret som varemærket OTA Solgryn.

1953

Tilbage i 50'erne blev der vist reklamefilm om OTA Solgryn - du husker muligvis Vitalius Sørensen? Reklamerne blev vist i biografen og senere hen i fjernsynet. Professor Vitalius Sørensen blev en meget populær figur i OTAs historie, og reklamefilmene bliver stadig husket den dag i dag.

1958 – 1986

Du kan måske huske de små dukker, der var på bagsiden af æskerne, som du eller dine børn har leget med. Der var både en pige og en dreng, som kunne udklædes i forskelligt tøj.

1990

Produktionen i Nakskov blev stoppet og blev rykket til England i stedet. Her blev fabrikken i Nakskov brugt til at producere andre morgenmadsprodukter.

2001

PepsiCo opkøber The Quaker Oats Company

2007

Den kendte sportsudøver Michael Laudrup var i 2007 i fjernsynet, for at sprede OTA Solgryns sunde budskab. Han er kendt for sine dygtige evner indenfor fodboldens verden og han skulle naturligvis have, den bedste start på dagen - det fik han, ved at spise lækre kerneristede Solgryn fra OTA.

2011

OTA pots on-the-go introduceres

2019

OTA Solgryn bliver i marts opkøbt af Crispy Food og er derfor kommet tilbage i danske hænder. Produktionen af Solgrynene foregår tilbage på fabrikken i Nakskov. OTA Solgryn bibeholder deres lækre smag og bliver som altid produceret af nordisk havre.

2021

OTA Solknas introduceres.

2022

OTA Solsprød introduceres.

2022

OTA Sol Crunch introduceres.

2022

OTA No Need For Meat (Veggie Bolognese, Veggie Delle, Featly Falafel, Chili non carne) introduceres.

2023

OTA No Need For Meat (Veggie Masala) introduceres.

2024

OTA Solfiber introduceres.